Kaikki olemme erilaisia, mutta samanarvoisia

   Ajanlaskumme alussa meillä oli monista asioista nykyistä vähemmän tietoa tai väärää tietoa, niin ympäristöstämme kuin ihmisestä itsestään. Esimerkiksi ennen löytöretkien aikaa ihmiset luulivat, että Maa on litteä. Vasta 1500-luvulla Maan pallomaisuus voitiin osoittaa oikeaksi. 

Me ihmiset olemme määritelleet, mikä on normaalia, minkälaisia meidän tulee olla. Jokainen meistä kuitenkin syntyy erilaiseksi kuin joku toinen. Eräät syntyvät kehitysvammaisina, toiset sairaina, jotkut sukupuolisesti erilaisina kuin käsityksemme normaalista on. Ajanlaskumme alussa tietoja näistä poikkeavuuksista ja niiden aiheuttamista seurauksista tai käytöksestä ei ollut, vaan poikkeavuuksia pidettiin rangaistuksena tai syntinä. Vielä vuonna 1917 Suomessa painetussa terveydenhoitokirjassa sukupuolinen poikkeavuus oli kauhistus, synti ja tuhoon johtava.  

Olen elämäni aikana kohdannut kaksi eri pariskuntaa, toinen pariskunta kaksi naista, toinen kaksi miestä. Naiset asuivat 1960-70 luvulla samassa rivitalossa kuin minä ja perheeni. Heillä kaikki omaisuus oli yhteistä: koti, asunto kalusteineen ja koneineen, auto ym. He olivat hyvin uskonnollisia ja selvästi viihtyivät yhdessä, siis rakastivat toisiaan. Toinen pariskunta olivat miehiä ja lomakotiyrittäjiä. He olivat 1990-luvulla käyneet avioliittoon vihittävinä Tanskassa, näin kerrottiin. Yksi työpaikkani kurssipäivä pidettiin miesten hoitamalla lomakodilla, ja kaikki sujui isäntäväen puolelta erinomaisesti. Eikä heidän elämänsä keskinäiset asiat meitä häirinnyt.

 

Viime viikolla Yle järjesti televisiossa ns. Homoillan, jossa muutamat henkilöt esittivät erittäin jyrkkiä ja loukkaavia mielipiteitä sukupuolisesti poikkeavia henkilöitä kohtaan. Kun näitä esittivät kristillisen puolueen puheenjohtaja, ja ev.lut. kirkkomme piispa näytti niitä tukevan, ei voi yhtään ihmetellä, että tätä kirjoittaessani jo yli 26000 henkilöä on eronnut kirkosta. Näin ei olisi saanut käydä. Raamatusta me luemme, että Jeesus lähestyi kaikkia, poikkeaviakin, ja pyydettäessä siunasi kaikkia. Tähän suuntaan on myös kirkon kuljettava.

 

Kun eroamme kirkosta, äänemme ei kuulu kirkon sisällä ja sen asioista päätettäessä. Edessä ovat seurakuntavaalit. Niissä voimme vaikuttaa kirkon tulevaisuuteen ja siihen, että kaikkia on kohdeltava kirkossamme samanarvoisina.

2 kommenttia artikkeliin “Kaikki olemme erilaisia, mutta samanarvoisia”
 1. Sari Rautio sanoo:

  Tismalleen samaa mieltä. Hyvä kirjoitus Seija!
  Sari

 2. Anonyymi1 sanoo:

  ” Raamatusta me luemme, että Jeesus lähestyi kaikkia, poikkeaviakin, ja pyydettäessä siunasi kaikkia. Tähän suuntaan on myös kirkon kuljettava.”
  Jeesus epäilemättä siunasi kaikkia, vihamiehiäänkin, mutta EI kaikkea. Siinä on aika iso ero. 3. Moos. 18:22 Älä makaa miehenpuolen kanssa, niinkuin naisen kanssa maataan; se on kauhistus. Eli kun kerran Vanha Testamentti ilmaisee asian noin ja Jeesus sanoi tulleensa, ei kumoamaan lakia vaan täyttämään sen, niin silloin asiassa ei pitäisi olla mitään ihmeteltävää.
  Perhe yhteiskunnan perustuksena tuntuu olevan vihervasemmiston vihollinen numero yksi, historiallisesta syystä. Marxilaiset ajattelijat ihmettelivät 1. maailmansodan jälkeen, miksi eri kansojen proletariaatti tappoi toisiaan sellaisella innolla vallankumouksesta huolimatta. Tulivat siihen tulokseen, että on olemassa vielä joitain vallankumouksen kannalta haitallisia perusarvoja, joista pitäisi päästä eroon. Esim. perhe kuului näihin arvoihin. Seksuaalinen vallankumous alkoi siten jo noin sata vuotta sitten ja elää vielä tänäkin päivänä, tosin ”suvaitsevaisuuteen” verhoutuneena.
  Itse asiassa Raamattu ei edes tunne sanaa ”suvaita”, sen sijaan sieltä löytyy kyllä rakkaus, nimenomaan Agape-muodossa. Ja se onkin jo huikeasti enemmän kuin mikään suvaitsevaisuus.

Jätä kommentti

css.php